هربوسه یک درجه دربهشت |
... |
هر بوسه یک درجه در بهشت
روایات زیادی دربارهی بوسیدن فرزند نقل شده. اگر به سیرهی عملی معصومین (علیه السلام) توجه کنیم، بیشترین نوع ابراز محبت به فرزندان از طریق همین عمل است. چنانچه روایتهای زیادی داریم که پیامبر حسنین را روی پاهای خود مینشاند و آنها را میبوسید. دربارهی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نیز نقلهای متواتری وجود دارد که نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) هر وقت او را میدید، دست و سینهاش را میبوسید. رسول اکرم در مورد پاداش و ثواب بوسیدن فرزند فرموده: «هر کس فرزندش را ببوسد خدا برایش نیکی مینویسد». همچنین در حدیث دیگری فرموده: «فرزندانتان را زیاد ببوسید. به راستی که در برابر هر بوسه برای شما درجهای از بهشت است که مسافتش ۵۰۰ سال است». عبدالله بن مسعود روایت کرده: نزد پیامبر بودم. وقتی حسین بن علی وارد شد، پیامبر او را در آغوش گرفت و بوسید و فرمود: «خداوندا من او را دوست میدارم. تو نیز او را دوست بدار و هر که او را دوست میدارد.» احادیثی هم در مزیت نبوسیدن روایت شده. از جمله در جلد ششم «کافی» حدیثی نقل شده که مردی به پیامبر گفت هرگز بچهها را نبوسیدهام. زمانی که رفت، پیامبر فرمود: «نزد من این مرد اهل آتش است». در «مکارم الاخلاق» آمده پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) حسنین (علیهما السلام) را بوسید. مردی که آنجا بود، گفت من ۱۰ اولاد دارم و تاکنون هیچ کدام آنها را نبوسیدهام! پیامبر فرمود: «تقصیر من نیست اگر خداوند رحمتش را از تو دریغ کند.» در حدیث دیگری نقل شده پیامبر به آن مرد فرمود: «کسی که رحم نکند، به او رحم نمیشود».
۴- محبت همراه با رعایت حریمها
بوسیدن فرزندان از نظر سنی محدودیت خاصی ندارد. بدین معنا که فرزند نوجوان و جوان نیز میتواند همانند طفل خردسال، از ابراز محبت و بوسهی پدر و مادر خشنود شود. اما راههای ابراز علاقه با بزرگتر شدن بچهها و افزایش درک و فهم آنها متفاوتتر میشود و با توجه به بحثی که دربارهی زبان عشق مطرح است باید ببینیم آیا فرزند نوجوان و جوان ما همچنان از تماس فیزیکی مثل در آغوش گرفتن و بوسیدن احساس رضایتمندی میکند یا اینکه دوست دارد روشهای جایگزینی مثل تأیید کلامی پدر و مادر یا وقت گذاشتن برای شنیدن حرفهایش و … دربارهی او بیشتر به کار رود. در دورهی نوزادی، هیچ محدودیتی برای تماس فیزیکی از جمله بوسیدن وجود ندارد. برخلاف تئوریهای گذشته که تأکید میکردند افزایش تماس فیزیکی مادر در این دوران موجب میشود کودک وابسته و غیرمستقل بار بیاید، امروزه به اثرات مثبت تماس فیزیکی و بوسیدن نوزاد بیشتر تأکید میشود. اما طبق تربیت اسلامی، وقتی بچهها بزرگتر شدند باید در این زمینه دقت بیشتری شود. از نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه وآله و سلم) روایت شده: «هر گاه یکی از شما بخواهد زنان محارم خود (غیر از همسر) را که به سن بلوغ رسیدهاند ببوسد اشکالی ندارد. فقط سر یا بین دو چشمان او را ببوسد نه لبها و گونههایش را. در روانشناسی اسلامی برای پسران نیز میگویند جایز نیست مادر وقتی فرزندش به سن بلوغ رسید همانند کودکی خردسال او را در آغوش فشرده و ببوسد بلکه بهتر است دست در گردن او بیندازد یا با روشهای دیگر به او ابراز محبت کند. با نگاهی به سیرهی معصومین و احادیث دربارهی بوسیدن درمییابیم حتی در سنین نوجوانی و بزرگسالی نیز این عمل محبتآمیز نهی نشده و همچنان یکی از راههای ابراز علاقهی پدر و مادر به فرزند است اما به گونهای که هیجانات جنسی فرزند را تحریک نکند و مغایر با تربیت اسلامی نباشد.
۵- تربیت با چاشنی عاطفه
در میان فرزندان، معمولاً دخترها بیشتر به ابراز علاقه از طریق بوسیدن تمایل نشان میدهند. هر چند بوسیدن پسر نیز مانعی ندارد. اما پسرها دوست ندارند در جمع همسالان خود این گونه از طرف پدر و مادر مورد توجه قرار بگیرند چرا که به لحاظ اجتماعی نتیجهی مثبتی برایشان به همراه ندارد و از طرف گروه همسالان فردی بیش از اندازه وابسته به مادر و خانواده تلقی میشود. معمولاً در دورهی بلوغ پسران، میتوان تماس فیزیکی همراه با کمی هیجان را جایگزین بوسیدن کرد. مثلاً دستش را هنگام مصافحه بفشارند یا محکم به پشت او بزنند. حتی گاهی اوقات گفتن جملهی «چقدر مرد شدهای» تأثیر عاطفی بیشتری روی پسرهای نوجوان دارد تا بوسیدنشان. مسلماً مادران به خاطر عواطف و احساسات زنانه و حضور پررنگتری که نسبت به پدران در خانه دارند، بیشتر ارتباط عاطفی و تماس فیزیکی از طریق بوسیدن فرزندان را به عهده دارند. اما در اسلام هیچ محدودیت و تفاوتی برای پدر و مادر در این رابطه در نظر گرفته نشده و چه بسا پدران به خاطر اینکه کمیت حضورشان در خانه محدودتر است باید کیفیت رابطهی عاطفی خود را از طریق روشهای مؤثر ابراز علاقه مثل بوسیدن بیشتر کنند. به همین خاطر سفارش شده وقتی پدر به خانه میآید، با همهی اعضای خانواده مصافحه و روبوسی کند. در این میان دخترها به بوسیدن پدر و ارتباط عاطفی قوی با او محتاجترند. هرچه پیوند و رابطهی پدر و دختری از طریق تماس فیزیکی مناسب مثل بوسیدن قویتر باشد، احتمال انحراف رفتاری و اخلاقی دختران در سنین نوجوانی به شدت کاهش پیدا میکند. چنانچه در سیرهی اهل بیت نیز بارها نقل شده که پیامبر اکرم دختر خود حضرت فاطمه را میبوسید یا امیرالمؤمنین، حضرت زینب را در کودکی روی پای خود مینشاند و او را میبوسید. دربارهی رابطهی امام حسین با دختران خردسال خود نیز چنین رفتار و سلوکی روایت شده.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1396-08-14] [ 09:14:00 ق.ظ ]
|